Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:00
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
  • Kategórie blogu
Blog
Boxy a obedáre
10.09.2019
Boxy a obedáre
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc... čítať celé
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
10.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ... čítať celé
Poťahové látky na nábytok do miestností - ako sa líšia?
10.09.2019
Poťahové látky na nábytok do miestností - ako sa líšia?
Nábytok do obývacej izby je možné okrem iného čalúniť koža, velúr alebo Alcantara. Vykazujú rôzne vlastnosti, majú výhody a nevýhody. Výhodou pohovky ... čítať celé
Zobraziť všetky články
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Kale - vlastnosti a použitie. Recepty s kale jedlami

Kale - vlastnosti a použitie. Recepty s kale jedlami



Kale je zelenina s vysokou výživnou hodnotou a mnohými zdraviu prospešnými vlastnosťami. Vo svojom zložení obsahuje zlúčeniny s protirakovinovým účinkom a zaisťujúce správny stav pokožky a vlasov. Kale má široké kulinárske využitie - je súčasťou zelených koktailov a teplých jedál.

Kale - pokladnica vitamínov, minerálov a antioxidantov



kale je kapustová odroda so zelenými, tuhými a rebrovanými zoznam. Táto zelenina sa cení predovšetkým pre svoje vysoké výživové hodnoty a zdravotné vlastnosti, ktoré sa používali v staroveku. Kale je zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamíny B (B1, B2, B3, B6), kyselinu listovú, vitamín C , K a beta-karotén. Poskytuje tiež železo, vápnik, horčík, draslík, fosfor a zinok. Kale má tiež vlákninu s veľmi priaznivým účinkom na organizmus. Táto zlúčenina reguluje funkciu čriev a urýchľuje metabolizmus. Cennou súčasťou kelu je sulforaphan - prírodná látka s antioxidačnými vlastnosťami (antioxidačné) vlastnosti, ktoré majú protirakovinové a protizápalové vlastnosti. Kale je nízkokalorická zelenina. Existuje iba asi 30 kcal na 100 gramov. Ďalšie antioxidanty prítomné v kale sú tiež: luteín a zeaxantín s priaznivými účinkami na oči, beta-karotén a vitamín C. Chlorofyl - zelené farbivo - má tiež antioxidačné vlastnosti.

Zdravotné vlastnosti Kale



Kale sa v Poľsku už dlho považuje za typickú okrasnú rastlinu. V súčasnosti sa čoraz častejšie používa v kulinárskom svete. Odporúča sa v strave z dôvodu mnohých zdraviu prospešných vlastností. Kale je oceňovaný najmä pre svoju antioxidačnú aktivitu . Vo svojom zložení obsahuje zlúčeniny, ktoré patria do tzv "Zachytávače voľných radikálov kyslíka", ktoré majú škodlivý vplyv na organizmus - urýchľujú proces starnutia a sú zodpovedné za vývoj mnohých chorôb, ako sú rakovina, ateroskleróza, zápaly kože a problémy so zrakom. Látky, ktoré poskytuje kale , posilňujú imunitu, zlepšujú vzhľad a stav vlasov, pokožky a nechtov a majú priaznivý vplyv na fungovanie oka, okrem iného bránia makulárna degenerácia.

Kale je zdrojom minerálov, ktoré posilňujú kosti (vápnik), chránia pred anémiou (železo) a pozitívne ovplyvňujú činnosť nervového systému, srdca a svalov (horčík, draslík). Táto hodnotná zelená zelenina má antiaterosklerotické, antikoagulačné a protizápalové vlastnosti. Zlúčeniny v ňom obsiahnuté stimulujú tvorbu červených krviniek, uzatvárajú krvné cievy a bránia srdcovým chorobám. Sulforaphane nachádzajúci sa v kale chráni pred rakovinou pľúc, prsníka, vaječníkov a kolorektálneho traktu a pôsobí proti rozvoju peptických vredov spôsobených baktériou Helicobacter pylori.

Kale - zelenina so širokým kulinárskym využitím



Kale sa v Poľsku stáva čoraz obľúbenejšou. Na jej základe sú pripravené zelené koktaily na chudnutie, čistenie a posilnenie imunity. Príprava chutných a výživných štiav sa kale kombinuje s inou zeleninou alebo ovocím, napríklad so zelenou uhorkou, avokádom, jablkom, banánom, pomarančom, kivi alebo špenátom. Na výrobu zdravého zeleného kokteilu potrebujete iba mixér alebo odšťavovač. Kale je vynikajúca ako prísada do polievok, dusených mäsa, omeliet a kotletiek.

Kale sa používa na prípravu chutných šalátov, miešaných vajíčok, mäsových pečienok a kastrólov. Populárna pochúťka je kale chips, t. J. Nasekané listy, mierne pokvapkané olejom, korenené a pečené v peci. Kale je možné kombinovať s krupicami (pohánka, proso) s rybami alebo mäsom (losos, morka) a inou zeleninou (tekvica, zelený hrášok, paradajky, cuketa). Kale tiež pripraví chutné pesto, ktoré sa dá podávať s cestovinami. V kuchárskych knihách a sprievodcoch varením nájdete celý rad receptov na rôzne jedlá z kelu.

Recept na morčacie rolády s kel, sušenými paradajkami a zelerom



Potreba: doska na sekanie, paličky, špáradlá, riady odolné voči ohňu.

Zloženie:

  • 1 veľký morčacie filé,
  • hrsť čerstvého kapusta,
  • 1 jar sušené paradajky v oleji, Div>
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
© 2018 Všetky práva vyhradené
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk