


- Úvod
- Parné hrnce
Parné hrnce
Zdravé stravovanie sa stalo veľmi módnym, a preto sa v kuchyni stále viac používajú inovatívne metódy varenia a jednou z najzdravších je varenie v pare. Na varenie v pare potrebujeme vhodné zariadenie, tj. parný hrniec. S jeho pomocou dokážeme rýchlo a jednoducho pripraviť jedlá bohaté na živiny, ktoré bude jesť celá rodina.
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
Parný hrniec je veľmi užitočné zariadenie, ktoré sa čoraz častejšie stáva základným vybavením, ktoré nájdete v každej kuchyni. Skladá sa z veľkej nádoby, veka a základne s nádržou na vodu. Ak chceme pripraviť jedlo, nádrž musíme naplniť vodou, ktorá sa po zahriatí zmení na vodnú paru. Všetky výrobky, ktoré chceme variť, dáme do nádoby. Veko zahrnuté v súprave je navrhnuté tak, aby uzavrelo vodný okruh.
Na čo si dať pozor pri výbere parného hrnca?
Na trhu sú rôzne druhy parných hrncov. Výrobcovia sa navzájom predbiehajú v počte doplnkov alebo funkcií, ktoré ich zariadenia ponúkajú. Na čo by sme si teda mali dať pozor, ak sa rozhodneme pre kúpu tohto typu zariadenia? Základným aspektom je predovšetkým výkon vyjadrený vo wattoch, ktorý sa v prípade parníkov môže pohybovať od 400 do 2200.
Výkon zariadenia závisí od toho, aké jedlá v ňom chceme pripraviť. Ak ide o malé predjedlá k hlavným chodom, ako je zelenina, potom nepotrebujeme výkonný parný hrniec. Predpokladá sa však, že najhospodárnejšie a najoptimálnejšie zariadenia sú zariadenia ponúkajúce výkon v rozmedzí 800 - 2 200 W. Vďaka takémuto výkonu je varenie pokrmov oveľa kratšie, pretože od okamihu zapnutia parný hrniec využíva na ohrev vody plný výkon. . V zariadeniach tohto typu je možné výkon obvykle meniť ručne.
Ďalším prvkom, ktorému by sme mali venovať pozornosť, je, samozrejme, kapacita. Táto hodnota je vyjadrená v litroch - čím väčšiu rodinu máme, tým väčší parník by sme mali mať. Ľudia, ktorí varia len pre seba, nevyžadujú rovnakú kapacitu ako veľká rodina. Tiež stojí za to venovať pozornosť veľkosti zariadenia a ľahkému skladaniu a rozkladaniu. Naparovač nepatrí k najmenším spotrebičom, a tak môže zaberať veľa miesta na kuchynskej linke.
Čo môžete pripraviť v parnom hrnci?
Parný hrniec je mimoriadne funkčné zariadenie - s jeho pomocou dokážeme pripraviť doslova čokoľvek. Najčastejšie sa používa na prípravu zeleniny - lahodné zemiaky, karfiol alebo mrkvu môžeme mať hotové za niekoľko minút. Naparovač je zariadenie, v ktorom taktiež ľahko pripravíme jedlá z rýb, mäsa, cestovín a ryže.
Jedlá pripravené v parnom hrnci sú nielen šťavnatejšie, ale majú aj oveľa viac vitamínov a menej kalórií. Počas varenia alebo vyprážania jedlá strácajú veľa cenných prísad. Jedlá na pare sú tiež ľahšie stráviteľné, čo ocenia ľudia so zdravotnými problémami.
Varenie v parnom hrnci prebieha pri oveľa vyššej teplote ako tradičné varenie. V prípade varenia v pare je teplota 120 stupňov Celzia a pri varení vo vode okolo 100 stupňov. Vyššia teplota znamená kratšiu dobu varenia.