Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:00
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 30,00 EUR a máte dopravu ZADARMO
  • Kategórie blogu
Blog
Boxy a obedáre
10.09.2019
Boxy a obedáre
Doktor, strážca, zamestnanec čerpacej stanice - to je len niekoľko príkladov povolaní, ktoré zahŕňajú prácu na zmeny. Ako správne jesť pri práci v noc... čítať celé
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
10.09.2019
Usporiadanie obývacej izby s kuchynkou v štýle Provence
Provensálsky štýl v byte je spojený s bielym, jemným šedým a svetlým drevom. Obývacia izba a kuchyňa sa dokonale hodia k tomuto typu usporiadania. Na ... čítať celé
Poťahové látky na nábytok do miestností - ako sa líšia?
10.09.2019
Poťahové látky na nábytok do miestností - ako sa líšia?
Nábytok do obývacej izby je možné okrem iného čalúniť koža, velúr alebo Alcantara. Vykazujú rôzne vlastnosti, majú výhody a nevýhody. Výhodou pohovky ... čítať celé
Zobraziť všetky články
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Čerstvé bylinky na Štedrý deň - domáce
09.09.2019

Čerstvé bylinky na Štedrý deň - domáce



Vianoce sú jednou z dvoch najslávnejších sviatkov poľskej tradície. To je potom, že naše stoly sa ohýbajú pod váhou jedál a ich vôňou intoxikuje, čo spôsobuje, že sliny prúdia do úst a charakteristická dunenie v žalúdku. Vône, príchute, ale aj vzhľad jedál sú v tento deň veľmi dôležité a vďaka nim si tento magický čas pamätáme na dlhú dobu. Je to hlavne vďaka bylinkám a koreniu.

1

Najobľúbenejšie byliny na Vianoce



Väčšina z najpopulárnejších vianočných bylín a korenín sú hlavne exotické rastliny. Každá krajina má svoje charakteristické príchute, ktoré nakoniec dosiahli poľskú kuchyňu. Chuťami Indie sú kurkuma, rasca (alebo rasca), chilli a kardamóm. Škorica a korenie pochádzajú z Vietnamu. Klinčeky a muškátový oriešok k nám prišli z Indonézie, šafranu, bobkového listu a oreganu z Turecka. Afrika obohatila chuť jedál zázvorom a rozmarínom, zatiaľ čo Mexiko vanilkou a korením, ktoré k nám de facto prišlo z Veľkej Británie. Mnohé z nich sa pestujú v týchto krajinách a prichádzajú do Poľska vo forme sušeného ovocia. Niektoré z nich však možno pestovať aj u nás. Dobrou správou je, že na ich pestovanie nepotrebujete záhradu.

Pestovanie v kvetináčoch



Čerstvé bylinky sú charakteristickým rysom vône a chuti jedál. Takmer každá kuchyňa je schopná obsahovať niekoľko kvetináčov alebo nádob, v ktorých ich môžeme pestovať. Tu je niekoľko tipov, ako presunúť bylinkovú záhradu do kuchyne.

2

Najjednoduchším kontajnerom na pestovanie bylín sú klasické malé kvetináče. Môžu to byť aj hrnce s viacerými kvetináčmi alebo naskladané kvetináče, vďaka ktorým môžeme ušetriť miesto v kuchyni. Sú namontované nad sebou a môžete pestovať veľa bylín naraz. Sú k dispozícii v stojacej alebo závesnej verzii. S výhodou íl, pretože akumulujú vlhkosť po dlhú dobu.


Pri pestovaní bylín musíme zabezpečiť, aby mali vždy vlhkú pôdu a dostatočné množstvo svetla.


Našťastie vynálezcovia pre zabudnuté vytvorili množstvo vylepšení. Napríklad sa na trhu objavila značka samozavlažovacie kvetináče Sú vybavené špeciálnou nádobou s vodou s ozdobným indikátorom vo forme plastovej kvetiny, ktorá informuje o tom, kedy doplniť vodu. Systém funguje dobre, pretože ani nepravidelné zalievanie nebude mať negatívny vplyv na rastliny, pretože oni sami čerpajú toľko vody, koľko potrebujú. Hrniec je možné kúpiť ako jednorázovú alebo viackvetinovú rastlinu pre niekoľko rastlín.

Podobne fungujú malé skleníky na pestovanie bylín , ktoré sú vybavené krytmi, vďaka ktorým je strata vody malá, a kontajnery vytvárajú pre rastliny tenkú mikroklímu. Môžete si tiež vybaviť tzv. inteligentný kvetináč. Zariadenie umiestnite kamkoľvek. Nepotrebujeme parapet ani prístup k svetlu, pretože je vybavené technológiou, ktorá poskytuje rastlinám správne množstvo svetla, vlhkosti, kyslíka a živín. A my si už môžeme užiť našu vlastnú kultúru semien.

Domáce byliny



Mnoho bylín v našej klíme sa pestuje ako jednoročná rastlina kvôli ich odolnosti voči mrazu. Pestovanie v kvetináči znamená, že túto bariéru prekonáme a bylinky budú po celý rok na dosah. Nižšie sú uvedené niektoré vybrané druhy:
  • Spoločná bazalka ( Ocimum basilicum ), v červenej odrode ( Ocimum basilicum 'Purpurascens' ), citrón ( Ocimum × citriodorum ) alebo jeho kultivar - škoricová bazalka ( Ocimum basilicum "Škorica" ) - je jednou z najpopulárnejších bylín v našej kuchyni.


Známy pre svoju mierne anízovú chuť a vôňu klinčeka. Dobré pre šaláty, mäso, často používané na zdobenie jedál. Bohatý zdroj vitamínov A, K a C, ako aj horčík, železo a draslík. Rastlina sa ľahko pestuje zo semien. Pravidelné rezanie vrchných častí listov spôsobuje, že sa krásne šíri. Po nejakej dobe sa z hlavných výhonkov zmení drevo. Uistime sa, že má dostatok svetla. Ak je v príliš tmavej miestnosti, jej výhonky sa pekne roztiahnu. Ak chceme mať čo najviac listov, nemali by sme nechať kvitnúť bazalku. Ak to chcete urobiť, odstráňte vrcholy pomocou pukov kvetín.

3


  • Semeno koriandra ( Coriandrum sativum ) - jedná sa o stredomorskú klímu a preto si vyžaduje veľa svetla. Zatiaľ čo v prípade bazalky používame hlavne ako korenie listy, najobľúbenejšou časťou koriandra je sušené ovocie (semená). Majú teplú pikantnú chuť. To je jedna zo základných zložiek obľúbeného kari korenia. Stabilizujú hladinu cukru v krvi, podporujú fungovanie pankreasu a pečene a zlepšujú trávenie. Listy koriandra sú rovnako cenným korením v kuchyni, pretože počas vegetačného obdobia majú zvlášť silnú arómu úplne odlišnú od ovocia. Keďže ide o medovú rastlinu, priťahuje hmyz vrátane vošiek. Ak je v kuchyni, nezabudnite ju dôkladne vyčistiť. Najčastejšie sa propaguje výsevom semien priamo do kvetináča.


  • majoránka - hovorový názov majoránky ( Origanum majorana ) - tiež pochádza zo stredomorských oblastí, ako je celá rodina vrátane populárneho oregano alebo majoránky ( Origanum vulgare ) . Aj keď obidve rastliny patria k rovnakému druhu, líšia sa navzájom.


Majoránka prichádza v troch formách, t. j. jednoročná dvojročná rastlina a ako trvalka. Oregano je však klasická trvalka. Ich výhonky často premieňajú drevo. Rozdiely nie sú iba v kultivácii. Všeobecne má všetka majoránka sladkú vôňu, s výnimkou toho, že oregano má mierne korenistú chuť a majoránka má mierne horkosť. Obe bylinky sa často používajú ako korenie na mäso, pizzu, syry a ryby. Čaj majoránky má na druhej strane upokojujúci účinok na prechladnutie a bolesti hlavy, zohrievanie dutín a zníženie zápalu. Pomáha tiež pri trávení. Oregano pôsobí na žalúdok, najmä v prípade nevoľnosti.

Majoránka aj oregano sú fotofilné rastliny a pomerne dobre tolerujú krátke obdobia sucha. Páči sa im úrodná, priepustná pôda (neradi stoja vo vode), vápenatá. Ako hnojivo môžeme použiť rozdrvené vaječné škrupiny alebo ich po varení namočiť.

5
  • mäta pieporná s názvom lekársky ( Mentha piperita ) a medovka a medovka (Melissa officinalis) sú členmi jednej rodiny jazmínu ( Lamiaceae). Ich podobnosť je porovnateľná s podobnosťou majoránky a oregana. Majú podobné vonkajšie vlastnosti, ale ich vôňa sa nemôže zamieňať. A hoci obe obsahujú mentolové zlúčeniny, každý dokáže spoznať vôňu a chuť mäty piepornej, osviežujúcu, mierne korenistú. Citrónový balzam má tiež čerstvú chuť, ale s výraznou citrónovou tónom.


Melissa a mäta sa môžu pestovať v kvetináči aj na záhrade. Obe sú schopné prežiť zimu. Uprednostňujú polostienené polohy, najlepšie na severnom alebo západnom okennom parapete, vo vlhkej piesočnatej hlinitej pôde. Nepáči sa im teplo ani priame silné slnečné svetlo a sú citlivé na presušenie. Takže sa uistite, že majú vždy vlhký povrch, ale nemali by stáť vo vode, pretože potom korene hnijú. Rovnako ako v prípade bazalky, stojí za to ju prerezávať (alebo zvierať), aby sa stimulovala jej šírenie. Odstránime tiež puky kvetov. Každý vie, že infúzia mäty je vynikajúca pre žalúdok, s nervmi z meduňiek, ktoré upokojujú nervy.

6
  • rozmarín ( Rosmarinus officinalis ) - je kríkom stredomorskej klímy. Uprednostňuje slnečné polohy, aj keď sa dokáže vyrovnať aj v čiastočnom tieni. Zalejte rozmarín opatrne, ľahko hnije korene, takže je lepšie ho vysušiť ako naliať. Preto bude najlepšie rásť na priepustnej vápenatej pôde. Rozmnožujeme rozmarín počas leta od marca do júla, najlepšie organickým hnojivom bohatým na dusík. Rovnako ako v prípade oregano ho môžete zaliať vaječnou vodou. V zime nehnojíme a zalievame na minimum. Táto rastlina nemá rád suchý vzduch, takže nevysušuje úplne, môžete ju pravidelne striekať. Pamätajte, že sušenie listov je zvyčajne príznakom plesňovej choroby, a nie nevyhnutne nedostatku vody. Najlepšie je pravidelne štiepať alebo upravovať vrcholy výhonkov, aby sa lepšie roztiahli. Ak koreňová guľa silno rastie, môže byť transplantovaná do väčšieho hrnca. Je to perfektné korenie pre ryby, jahňacie, kuracie a zverinu. Kvôli svojej intenzívnej chuti a aróme by sa mal používať striedmo, aby nevládol nad jedlo. Je to tiež skvelý spôsob, ako vystrašiť komáre a iný lietajúci hmyz.


Pri pestovaní bylín nezabudnite na trojité zlaté pravidlo:
  1. nezabudnite pravidelne zalievať,
  2. zaistíme správne odvodnenie, aby nestáli vo vode,
  3. dajme našim rastlinám dostatok priestoru na pestovaniea dýchanie.


Pravidelne pestujeme rastliny a budú rásť ešte krajšie a bujnejšie, aby sa urobili pri sviatočnom stole.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
© 2018 Všetky práva vyhradené
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk